La lluita pel dret a la planificació familiar
Dilluns 31 de gener, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia.
A càrrec de Sara Fajula Colom, Museu d’Història de la Medicina de Catalunya / Col·legi de Metges de Barcelona.
El dret a la planificació familiar i l’accés a l’anticoncepció va ser una de les reivindicacions dels moviments socials de les dones sorgits durant la transició democràtica. El control de la natalitat estava prohibit pel règim franquista des del 1941. I va ser al principi de la dècada de 1970 quan el moviment feminista, amb la implicació de professionals de la medicina, va lluitar per la construcció d’una nova vida per a les dones basada en el control del seu cos i la seva maternitat, mitjançant la legalització dels mètodes anticonceptius i una transformació del sistema sanitari català. Aquesta transformació es va fer a través de la creació de nous espais d’atenció mèdica a totes les dones, els anomenats centres de planificació familiar, on es va donar educació sanitària, sexual i contraceptiva i també es va oferir una assistència ginecològica fonamentada en una nova medicina preventiva i d’atenció integral a les dones.
Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) col·labora amb les Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona
Del 24 de gener al 14 de març de 2022
En els darrers anys s’han multiplicat les xerrades, els libres i els documentals dedicats a dones científiques que tradicionalment han estat excloses de les narratives històriques al voltant de la ciència. Més enllà d’aquesta recuperació important de figures oblidades que mereixen un reconeixement, en aquest cicle pretenem mostrar els processos que han permès aquesta exclusió històrica de les dones. A més, intentarem mostrar els mecanismes que van permetre a algunes dones participar, en més o menys grau, en la creació científica, malgrat la societat masclista i patriarcal que esperava un paper passiu de les dones, així com les lluites feministes des de la ciència.
Cicle coordinat per Miquel Carandell