Entrevista a Francesca Bray (13.01.2022)
“Almost none of our categories is actually universal and none of our dynamics is inevitable.”
En aquesta entrevista parlarem amb Francesca Bray sobre la història de la tecnologia amb una mirada decolonial i sensible al gènere.
Francesca Bray és historiadora i antropòloga de la ciència i la tecnologia i professora emèrita d’antropologia social a la University of Edinburgh. Ha estat durant 5 anys la presidenta de la Society for the History of Technology (SHOT) i ha rebut premis destacables com la Medalla Leonardo da Vinci. En la seva extensa trajectòria ha publicat nombrosos llibres i articles amb temàtiques que van des de la història crítica de la ciència i la tecnologia de Xina, a la micro i macropolítica de la tecnologia agrícola del món contemporani i a l’antropologia i història de l’alimentació, aplicant sempre un enfocament decolonial i sensible al gènere.
Francesca Bray ens explicarà quina és la seva percepció personal de la història de la ciència i la tecnologia i quin paper tenen les dones i les cultures en ella, concretament en el període final de la Xina Imperial. També discutirà com s’ha de commemorar la ciència i quins reptes i dificultats hi ha en els estudis de la ciència i la tecnologia (STS). Finalment, ens parlarà del significat del concepte gynotechnics que està relacionat amb les tecnologies quotidianes i com aquestes defineixen el paper de la dona dins de la societat.