FEM CIÈNCIA?: construïm referent(e)s diverses

FEM ciència?: construïm referent(e)s diverses és una iniciativa de taller autoguiat online en diferit format per 4 píndoles formatives d’uns 10 minuts cadascuna. El material estarà sempre disponible a l’apartat ‘multimedia < FEM ciencia?’ en aquesta pàgina web i al canal de YouTube de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT). I també a la carpeta de drive.

La motivació d’aquest cicle neix arrel del projecte FEM ciència?, un sèrie d’entrevistes en format vídeo a historiadores de la ciència sobre el paper que ocupen les dones a la cultura científica, a càrrec de Mar Rivera Colomer. L’extensió suposa la necessitat de mantenir la visibilitat de la situació de les dones i altres grups marginals en l’àmbit professional i d’investigació, donant veu a les pròpies dones per repensar i discutir sobre les commemoracions científiques, en especial el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, l’imaginari de les referentes científiques i com s’aplica dia a dia la perspectiva feminista a les diferents línies d’investigació.

Resum del contingut que trobareu al taller, el qual es publicarà tots els dimarts del mes de maig:

PÍNDOLA 1: COMMEMORAR (6 de maig)

Quan pensem en ciència o observem titulars sobre aquesta als mitjans de comunicació molt sovint es destaquen els reconeixements i les commemoracions. La definició de commemoració fa referència al passat, a la memòria; mentre que la ciència sembla que mira al present o al futur. Perquè aquesta contradicció? Què són les commemoracions? D’on surten? Quin impacte tenen en la societat? Per altra banda les dones i moltes altres cultures i grups marginalitzats han estat esborrades de bona part de les narracions històriques durant segles. Com podem construir una història o una ciència que ha estat negada o invisibilitzada? Com podem commemorar un passat esbiaixat per una visió patriarcal i racista? Aquesta primera píndola s’intercalarà una presentació dinàmica i alguna petita animació amb els conceptes claus i clips de les entrevistes de FEM ciència? sobre aquesta qüestió.

També estarà disponible un llistat amb bibliografia per si es vol aprofundir en el tema.

PÍNDOLA 2: REFERENT(E)S (13 de maig)

Les commemoracions poden ajudar a recuperar i a mostrar un imaginari col·lectiu format per dones i personatges als marges de la norma. Per això moltes vegades es destaca la importancia d’incorporar referents. Però realment un llistat de científiques, normalment sempre les mateixes, allunyades de contextos quotidians, mostren una imatge de ciència més accesible i promouen l’interés de nenes i nens? Aquesta píndola inclourà una presentació dinàmica sobre com s’acostumen a presentar les referentes (especialment científiques) i com podem identificar diferents estereotips i idees que perpetuen un imaginari sexista no inclusiu. També hi haurà el material per descarregar les indicacions per fabricar una mateixa un joc de cartes sobre el panorama científic i els seus personatges i elements. I finalment, una fitxa amb propostes amb pel·lícules i series i diferents elements a identificar i reflexionar sobre la imatge de la científica que es mostra en elles.

PÍNDOLA 3: DIA DE LA DONA I LA NENA A LA CIÈNCIA (20 de maig)

El Dia de la Dona i la Nena a la Ciència (11 de febrer) és una proposta recent del 2016 que té com a objectius l’igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes en l’àmbit científic i tecnològic. El més probable és que no en coneguem gaire més informació. Aquesta píndola inclourà una presentació dinàmica que s’intercalarà amb clips de FEM ciència? per donar veu a l’opinió d’algunes historiadores de la ciència. i resposta a algunes preguntes com: quin és el seu origen, qui ha promogut aquest dia, quins missatges té associats i quins invisibilitza i quin paper tenen les dones i les nenes en aquesta commemoració.

PÍNDOLA 4: LA PERSPECTIVA FEMINISTA A LA CIÈNCIA DE CADA DIA (27 de maig)

La història de la ciència permet discutir i problematitzar molts aspectes importants de la societat actual. I la perspectiva feminista té l’enorme capacitat de resignificar la ciència i la història. S’ha de mirar el conjunt de la ciència com una xarxa col·laborativa que interacciona amb molts elements i no com un fil de personatges aïllats i elititzats. A més, les mirades locals poden ajudar a ampliar les narratives i apropar la ciència a altres realitats de les alumnes i a la societat en general. 

L’última píndola inclourà un recull d’entrevistes breus al voltant de les línies d’investigació que hi ha a dia d’avui a l’institut interuniversitari López-Piñero. Les protagonistes seran les dones, estudiants, investigadores i professores. Finalment hi haurà una valoració del taller i un correu (femciencia2@gmailcom) disponible per enviar comentaris i suggeriments.

*Aquest projecte ha estat finançat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València (UV).