
SOCIETAT CATALANA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA
XXIII JORNADA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I L’ENSENYAMENT
«Antoni Quintana i Marí»
21 – 22 de novembre de 2025
Institut Francesc Ribalta / Universitat Jaume I. Castelló de la Plana
PRIMERA CIRCULAR
A continuació de la sessió inaugural es presentaran les comunicacions amb els seus corresponents debats. Durant la Jornada es durà a terme el lliurament del XXIII Premi Antoni Quintana i Marí per a treballs de recerca d’estudiants d’ensenyament obligatori i postobligatori.
La comunicació definitiva del programa, distribució de comunicacions i altres detalls de l’organització es donaran a conèixer al web de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) a partir del 3 de novembre de 2025. En aquesta edició la conferència convidada anirà a càrrec de:
Annette Lykknes
Norwegian University of Science and Technology
El comitè organitzador de la jornada vol aprofitar aquesta nova convocatòria per a ampliar els objectius i les àrees temàtiques amb noves idees i nous col·laboradors. Amb aquest esperit es convoca la XXIII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament: «Antoni Quintana i Marí» com a mostra de la consolidació dels vincles establerts entre la història de la ciència i l’ensenyament. Amb aquesta nova jornada la SCHCT pretén:
- Estudiar les relacions entre la història i l’ensenyament de les ciències.
- Afavorir la col·laboració entre docents i personal investigador d’història i didàctica de les ciències.
- Fer conèixer experiències, aproximacions i recursos per tal d’afavorir l’ús de la història de la ciència en les aules.
Aules de ciència amb història
L’objectiu és emprar la història de la ciència a les aules per a pensar els problemes actuals de l’educació i imaginar altres futurs per a l’ensenyament de les ciències. El centre d’atenció són escoles, instituts, universitats i altres contextos educatius del passat com a espais de formació i producció de ciència. Es poden estudiar així diferents pràctiques d’ensenyament i aprenentatge, la sociologia del professorat i l’alumnat, l’arquitectura escolar i el disseny de laboratoris formatius, els materials d’estudi (manuals, apunts, llibres de pràctiques, etc.), les canviants cultures materials i visuals de l’aula, els mètodes d’avaluació (problemes, exàmens i altres proves), la connexió entre ensenyament i recerca científica, o els «efectes col·laterals» de l’educació científica per exemple en la transmissió d’imatges estereotipades del mètode científic, els biaixos de gènere, les relacions ciència i religió, ciència, tecnologia i societat, etc. Es tracta de pensar críticament l’educació científica actual amb l’ajuda de la recerca històrica al voltant de la ciència les aules.
Assistència i comunicacions
En aquest sentit, el comitè organitzador anima a tots aquells professors i professores, i historiadors i historiadores de la ciència interessats en aquests temes a participar i presentar, també, comunicacions. Cada persona inscrita a la jornada podrà defensar un màxim de dues comunicacions, sempre que una d’elles sigui compartida. L’experiència en edicions anteriors ens ha dut a proposar les àrees temàtiques següents:
Sessió temàtica central de la Jornada: «Aules de ciència amb història».
- La immersió de la història de la ciència a l’aula.
- L’acoblament de la història de la ciència en el currículum educatiu.
- La cultura material de la ciència en l’ensenyament.
- Les TIC en la incorporació de la història de la ciència a l’ensenyament.
- La història de la ciència en la formació del professorat.
- Ciència i gènere en la història de la ciència.
Terminis
De l’11 de juliol al 20 d’octubre de 2025: termini de recepció de resums de propostes de comunicació (adreça schct@iec.cat). En el tema del correu cal posar: RESUM JORNADA HCiE
Del 3 d’octubre al 20 d’octubre: Sol·licitud d’ajuts. La Societat ofereix ajuts i descomptes a estudiants i llicenciats en atur per a la inscripció, desplaçament i allotjament a la Jornada. Caldrà enviar un escrit exposant els motius i adjuntant la documentació acreditativa de la situació personal a schct@iec.cat. En el tema del correu cal posar: AJUT JORNADA HCiE. Entre les sol·licituds es prioritzarà aquelles que presentin una comunicació.
24 d’octubre de 2025: confirmació de les comunicacions acceptades als sol·licitants i dels ajuts concedits
Del 27 d’octubre al 10 de novembre de 2025: inscripció al formulari disponible al web de la SCHCT
Inscripció
Es farà per mitjà d’un formulari en línia operatiu del 27 d’octubre al 10 de novembre de 2025. La inscripció dona dret a l’assistència a les sessions, al llibre de resums de comunicacions, i a les posteriors actes. La quota general serà de 40 €; i la reduïda, per a socis i sòcies de la SCHCT i d’altres filials de l’IEC, de 10 € (pagament amb targeta de crèdit, d’acord amb les indicacions del formulari).
Lloc de celebració de la Jornada
- 21 de novembre del 2025, de 15 h a 21 h. Sala d’actes de l’Institut Francesc Ribalta. Castelló de la Plana.
- 22 de novembre del 2025, de 9 h a 14 h. Aula HC1211AA, Facultat de Ciències Humanes i Socials.
Universitat Jaume I de Castelló. Per a més informació, escriviu un correu a schct@iec.cat