Segona sessió

De filferros, corretges i cadenes

Divendres, 7 de febrer de 2014, a les 19 hores,

a l’Ateneu Anarquista del Poblesec,

presentació del llibre

Alambre de púas: una ecología de la modernidad, de Reviel Netz,

a càrrec del traductor i historiador de la tecnologia, Jaume Sastre i xerrada amb la participació de grups antiespecistes de Barcelona, i individus herbívors, carronyaires i d’altres espècies, tot finalitzant, a les 21 hores, amb un sopar vegà.

El filferro espinós traça fronteres, delimita espais pretesament infranquejables, tanca i exclou. N’hi ha a Palestina i a Ceuta (*), a les presons i als CIEs de les nostres ciutats, als aeroports i a les centrals nuclears, i a molts altres llocs del planeta. Símbol tantes vegades de lluites per la llibertat i l’emancipació, el filferro espinós és un artefacte de creació relativament recent que té una història paral·lela a l’expansió del capitalisme i que ha marcat profundament les vides de milions d’humans i animals des de 1874. A Alambre de púas: una ecología de la modernidad, Reviel Netz traça la història del filferro espinós des de la seva invenció a les planes nord-americanes per tancar vaques fins al seu ús al Gulag i Auschwitz, passant pel seu rol militar a les guerres colonials i la primera guerra mundial. Però no es tracta d’una història

anecdòtica: Netz planteja una història ambiental de l’impediment del moviment, una història del control de l’espai i dels cossos que l’habiten a través del dolor, aquest vell conegut compartit tant per humans com per la resta d’animals. La història de la humanitat no es pot separar de la història de la resta animals, i tant uns com altres seguim patint les traumàtiques conseqüències del control extrem de l’espai a través del dolor.

(*) Post Scriptum: El dia d’aquest col·loqui, el 7 de febrer de 2014, el filferro espinós apareixia altre cop a les portades de diaris i altres mitjans de comunicació, en motiu de la notícia de la tragèdia de Tarajal. Vegeu, per exemple:

http://www.elmundo.es/espana/2014/02/07/52f46e5aca4741f3048b456b.html.

Informació en pdf