Crònica de la xerrada de Xavier Ferrer Parareda
A càrrec de Miquel Carandell
L’any 1993, la biblioteca especialitzada en ciències naturals, sobretot en ornitologia i jardineria, del representant d’IBM, bibliòfil i aficionat a l’ornitologia Frederic Travé i Alfonso, fou dipositada al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Es tractava d’un fons de més de 2.000 títols que van des dels tres volums de l’Ornithologiae de Ulisses Aldrovandi o l’Historia Naturalis de Avibus de Johannes Jonstonus (que podeu trobar digitalitzat aquí), tots dos del segle XVII, fins a guies d’ornitologia de llocs del món tan dispars com Siberia, Malasia o Guatemala. Uns anys més tard, el Museu també va acollir totes les col·leccions d’història natural de Travé, principalment de malacologia, que s’exposa a l’edifici de la Tela, papallones i vertebrats dissecats.
Per tal d’aprofundir en el coneixement d’aquestes col·leccions i el seu productor, el passat 14 de febrer de 2019, la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals de Granollers va acollir la xerrada del professor de la Universitat de Barcelona Xavier Ferrer Parareda amb el títol “Frederic Travé i la represa de l’ornitologia a catalana”, organitzada pel museu en col·laboració amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.
Ferrer va enllaçar la semblança biogràfica de Travé amb la creació i primers anys de la Sociedad Española de Ornitologia (SEO). La seva feina a IBM va permetre, per exemple, que els primers números d’Ardeola, la revista de la SEO, estiguessin picades a màquina amb molta qualitat. Igualment, els viatges de feina servien a Travé per establir “lazos ornitológicos” internacionals, “lazos” que probablement el van portar a conèixer a personatges com Etchecopar, president de la Société Ornithologique de France. Travé també va establir una fructífera relació amb Roger Peterson, autor de les primeres guies de camp als Estats Units, que va desembocar en la publicació de la primera guia de camp espanyola. Part de la correspondència personal de Travé, sobretot aquella relacionada amb l’ornitologia, es conserva també en el Museu de Ciències Naturals de Granollers. La voracitat a l’hora d’adquirir llibres ornitològics per la seva col·lecció va fer que alguns dels títols més especialitzats arribessin a la comunitat espanyola de científics mitjançant Travé. Es conserva una carta, per exemple, en la que el naturalista José Antonio Valverde, estretament vinculat a Doñana, li demana a Travé un llibre que no pot trobar per altres vies. Tot i això, altres naturalistes es queixaven de què el gran esforç de compilació bibliogràfica de Travé sovint no era accessible.
Així, Ferrer va narrar la gestació de la “Sección Regional” de Catalunya de la SEO, que dirigien sobretot Travé i els dos germans Maluquer, Joaquim i Salvador. Aquest últim també va fer una important donació bibliogràfica al museu. La SEO catalana estava formada essencialment per membres de l’alta societat, amb una marquesa, dos barons, una filla d’un compte, un militar i un capellà. Entre les seves activitats, oferia cursets de formació d’aficionats, conferències, sortides ornitològiques… i va promocionar l’elaboració d’una “llista patró” dels noms comuns d’ocells en català, precisament en motiu de l’edició de la guia de Peterson.
En el debat posterior a la xerrada va sorgir la figura de la dona de Travé, Maria Antonia “Tona” Maristany Ibarra, filla del comte de Lavern, que, a més de participar activament en les reunions de la SEO, va ser qui va donar les col·leccions de Travé al Museu. El contacte es va fer mitjançant Joan Martínez, marxant de “la Tona”, que tenia el seu despatx a Granollers. Martínez va entrar en contacte amb Toni Arrizabalaga, director del Museu, que va anar a Can Travé, a Cubelles, on encara s’allotgen les col·leccions que no són de ciències naturals, per gestionar el dipòsit.
Més informació:
Article de Xavier Ferrer sobre Frederic Travé a L’Abellarol, a la pàgina 35:
https://issuu.com/ornitologia/docs/abellerol56
Crònica de la Xerrada al Bloc de l’Arxiu de Cubelles:
http://arxiu.cubelles.cat/2019/02/conferencia-frederic-trave-i-la-represa.HTML