La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) impulsa un mitjà i un canal de comunicació basat en la idea de conèixer quin paper juguen les dones a la història de la ciència.
El títol de la sèrie FEM ciència? intenta fer reflexionar sobre com es correlacionen entre si la ideologia de gènere i la ciència, com aquesta construcció funciona a la nostra societat i afecta a les persones i a la pròpia ciència. D’aquesta manera, a partir de les entrevistes, es pretén cridar l’atenció a temes de reflexió col·lectiva obligada. Es publica en motiu de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència, i exposa la necessitat de mostrar una visió general de la situació de les dones en la investigació, tenint en compte diferents factors que han dificultat i que continuen dificultant el progrés tant en l’àmbit laboral com personal de les dones.
ENTREVISTA A CLARA FLORENSA (8 .03.2021)
“No podem avaluar les mateixes coses que s’han avaluat clàssicament com a èxit científic. Hem de canviar aquest patró. Perquè si no estem aplicant justament aquelles concepcions que modelaven una jerarquia de gènere, altre cop”
ENTREVISTA A MARGALIDA MIRÓ (4.03.2021)
“Sa cura no ha format part d’una societat productiva i reproductiva. No se’ls hi ha donat ni reconeixement ni redistribució. Tot allò que conforma es món de ses infermeres i es infermers ha quedat dins s’espai íntim.”
ENTREVISTA A MONTSERRAT CABRÉ (1.03.2021)
“Darrere l’impuls de la jornada de l’11 de febrer, hi ha la força de les científiques, però també el poder i l’autoritat de la ciència i la seva capacitat d’usurpació d’espais socials”
ENTREVISTA A AMAIA FERNÁNDEZ DE GOROSTIZA (25.02.2021)
“Las representaciones y las explicaciones sólo estaban dadas a través de cuerpos de varones. Sólo aparecían los cuerpos de mujeres como la diferencia”
ENTREVISTA A SARA FAJULA (22.02.2021)
“Com en totes les ciències, en medicina ens trobem amb el sostre de vidre que fa que hi hagi moltes dones a l’atenció primària, però quan són càrrecs costa més”
ENTREVISTA A MARTA JORDI (18.02.2021)
“Hi ha un gran entramat de circumstàncies subjectives, intangibles i per vèncer tot açò és important generar referents”
ENTREVISTA A JUDIT GIL FARRERO (15.02.2021)
“La investigació és una carrera de resistència a nivell psicològic i econòmic: et pots permetre el luxe de ser una persona precària quan passes de llarg dels 30?”