Col·loquis de la SCHCT (2020-2021)

“Recreació històrica de les primeres fotografies de muntanya a Catalunya”

Primera sessió: Dijous 3 de juny de 2021, 18:30h

Sessió presencial: Barcelona, Institut d’Estudis Catalans (IEC)*

*aforament limitat (33 assistents): inscripcions (fins al 2 de juny) aquí;

Sessió online: retransmès en directe

DIPTÍC

Les primeres fotografies de muntanya a Catalunya de les que es conserva imatge van ser fetes mitjançant el procediment del col·lodió humit, procediment que implicava la preparació i revelatge in situ de les plaques fotogràfiques. Les imatges en qüestió (de les quals no es conserva el negatiu) van ser preses a Sant Llorenç del Munt abans del 1878, essent publicades mitjançant fototípia al primer Àlbum Pintoresch-Monumental de Catalunya de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques. Comparativament amb allò que passava en altres parts el món, les alçades a les que van ser preses les imatges referides són modestes, però això no treu que no tinguin un valor intrínsec per motius diversos. D’una banda, suposen un canvi en la manera de veure l’entorn, ja que en elles el paisatge és el protagonista, en clara oposició a la tendència de l’època, centrada en el patrimoni historicoartístic. D’altra banda, la seva obtenció tampoc no va ser fàcil: calia transportar un laboratori, líquids i operar al mig de la muntanya, fet que, per exemple, va causar que en ocasions els reactius es glacessin degut a les baixes temperatures.

La proposta combina xerrades i activitats amb la intenció d’explicar i recrear diversos aspectes que van fer possible l’obtenció i difusió de les imatges esmentades, i ho fa des de diversos vessants, combinant aspectes humanístics amb tècnics. La proposta, en definitiva, consta de quatre sessions (adjuntem pdf):

1.- En la primera es realitzaran tres conferències curtes consecutives d’uns 30 minuts cadascuna a una de les sales de l’IEC. En la primera d’elles s’explicarà com va tenir lloc la gènesi dels àlbums pintorescos (n’hi va haver 6 publicats entre 1878 i 1885); en la segona es tractaran algunes de les tècniques fotomecàniques de reproducció de les imatges de finals del segle XIX, entre elles la fototípia, que va donar lloc als àlbums en qüestió; i, finalment, s’indicaran mètodes de localització geogràfica d’indrets a partir d’imatges, aplicant-los a les fotografies de Sant Llorenç del Munt. S’estan realitzant gestions per dur els sis àlbums a la sessió perquè estiguin a la disposició del públic (ara mateix ja es compta amb tres).

2.- Taller pràctic preparació de diversos tipus de paper sensible emprats a finals del segle XIX (paper salat, albúmina, …).

3.- Sortida de camp a Sant Llorenç del Munt amb l’objectiu d’obtenir negatius al col·lodió amb una càmera de plaques, emprant vidre com a suport de l’emulsió sensible i revelant-los allà mateix. El tractament de les plaques es farà amb un laboratori portàtil contemporani. En funció de la quantitat de negatius que es puguin realitzar, es podria emprar algun d’ells a la quarta sessió per fer positius per contacte i amb llum solar a partir dels paper preparats prèviament a la segona sessió.

4.- Taller pràctic en què s’obtindran positius per contacte en els papers preparats a la segona sessió.

Coordinador: Ramon Barnadas Rodríguez.

 

Primera sessió: Programa

18:00 – Presentació de l’acte: Ramon Barnadas

18:05 – Intervenció de Carles Mitjà, Un recorregut per la imatge fotogràfica impresa

18:30 – Intervenció de Ramon Barnadas, Gènesi dels àlbums pintorescos monumentals de Catalunya

19:00 – Intervenció de Gregori Guasp, Estratègies matemàtiques per a la localització de les imatges

19:30 – Debat conjunt i participació del públic

20:30 – Cloenda

 

Segona i quarta sessió: Tallers de preparació de papers fotoquímics del xix

Dates: 11 de juny de 2021 de 18:30h

15 de juny de 18h

Lloc: Barcelona, Cercle Artístic de Sant Lluc, c/ Mercaders, 42

Ponents: Salvador Tió i Ramon Barnadas

Inscripció

 

Tercera sessió: Sortida de camp, Obtenció de negatius al col·lodió

Data: 13 de juny de 2021, al matí

Lloc: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l´Obac.

Al camí de la Mola al Morral del Drac (l’accés a la zona on es farà la fotografia estarà restringit a un total de 20 persones).

Ponents: Lourdes Delgado i Israel Ariño