Col·loquis de la SCHCT (2024-2025)

Arxius, investigació i patrimoni científic: una mirada des de la història de les ciències (cicle coorganitzat amb l’Institut Interuniversitari López Piñero)

Títol: Archivio versus Museo? Considerazioni preliminari sulle fonte nella storia della scienza

Ponent: Marco Beretta (Università di Bologna)  Data i hora: 10 d’octubre de 2024, 16:30 (CEST)

Format online: https://uv-es.zoom.us/j/91722735716

Resum: La varietat de fonts de la història de la ciència sembla incompatible amb la gestió de les col·leccions que, des de finals del segle XVIII, ha guiat a les autoritats estatals europees en la configuració d’arxius, biblioteques i museus. Aquesta classificació del patrimoni cultural, establida en el segle XIX i encara predominant avui dia, ha condicionat de manera molt marcada la nostra disciplina assimilant-la a una forma de coneixement dominada pel text. La creació, a principis del segle passat, de museus d’història de la ciència ha seguit una vida independent, fins a temps molt recents, dels destins de la història de la ciència. Basant-me en alguns exemples històrics i experiències personals, em propose il·lustrar els elements constitutius d’aquesta dicotomia.

Marco Beretta és catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat de Bolonya. S’ocupa de la història de la química, la historiografia de la ciència i la història material i visual de la ciència. Les seues investigacions han sigut premiades amb el “Dibner Prize for outstanding museum work” (2006), el “Bunge Prize for the history of scientific instruments” (2004) i el “Hist Award for Outstanding Achievement in the History of Chemistry” (2022). De 2004 a 2016 dirigí la revista d’història material i visual de la ciència Nuncius (Brill) i actualment dirigeix, juntament amb Sven Dupré, la sèrie de monografies Nuncius Series per a Brill. Es membre del Consell Científic del Museu Galileu de Florència, del qual fou anteriorment vicedirector (2004-2012). Entre les seues últimes publicacions, destaca el llibre “The Arsenal of Eighteenth-Century Chemistry. The Laboratories of Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794)”, Brill, 2022, amb Paolo Brenni.