Entrevista fictícia a Maria Monclús Barberà (1920-2012)
“Les universitats han de ser llocs per aprendre, però també per a treballar en igualtat”
Per Núria Pujol, 22 de juliol de 2021
Maria Monclús, lleidatana de naixement, es va llicenciar en ciències naturals per la Universitat de Barcelona (1945), institució a la qual va estar vinculada pràcticament durant tota la seva vida professional. Va dedicar la seva carrera a l’estudi de mosques Drosòfila juntament amb el seu marit, el també genetista Antoni Prevosti. El seu treball la va portar a participar en congressos nacionals i internacionals, i a realitzar diverses estades, fins i tot en centres de l’altre costat de l’Atlàntic. Una de les seves estades més rellevants per al desenvolupament de la genètica de poblacions de drosòfila, la seva àrea de coneixement, va ser a la Universitat de la Llacuna, a Tenerife (curs 1969-1970). Aquesta estada li va permetre recórrer l’illa i viatjar a Madeira juntament amb el seu marit, la seva filla Marta i el seu fill Antoni. Allí capturà mosques de dues espècies fins aleshores desconegudes i que ella va descriure per a la comunitat científica: Drosophila guanche1 i Drosophila madeirensis2.
En un salt temporal, viatgem al desembre de 1999 per conèixer a Monclús, ja jubilada. Des del seu antic laboratori de la Universitat de Barcelona, ens convida a seure en una de les cadires que un dia van ser les de la seva segona casa i s’ofereix a respondre amablement a les nostres preguntes.
P1. Com van reaccionar a casa teva quan els vas dir que volies estudiar ciències?
Força bé, tot i que al meu pare li hauria agradat que estudiés farmàcia enlloc de ciències naturals però, jo ho tenia clar, m’agradaven els ocells i les plantes i m’hi volia dedicar de ple. Durant els anys de la guerra, com que la Universitat estava tancada, per aprofitar el temps, vaig estudiar magisteri. L’ensenyament sempre ha estat una altra de les meves grans passions.Maria Monclús_def 07-2021
Per llegir l’entrevista sencera clica aquí.