XIII Jornada d’Història de la Ciència i l’Ensenyament
«Antoni Quintana Marí»
20 i 21 de novembre de 2015. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona
Actes de la XIII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament Antoni Quintana i Marí
PROGRAMA (Descarregar pdf)
El comitè organitzador de la jornada ha volgut aprofitar aquesta nova convocatòria per a ampliar els objectius i les àrees temàtiques amb noves idees i nous col·laboradors. Amb aquest esperit es convoca la XIII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament, com a mostra de la consolidació dels vincles establerts entre la història de la ciència i l’ensenyament. En convocar aquesta nova jornada la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) pretén:
- Debatre temàtiques entorn de les relacions entre història de la ciència i ensenyament.
- Afavorir la comunicació i la col·laboració entre docents i historiadors de la ciència.
- Fer conèixer experiències i recursos sobre l’aplicació de la història de la ciència en l’ensenyament.
- Relacionar, mitjançant la història de la ciència, alguns aspectes de la divulgació científica amb l’ensenyament.
Assistència i comunicacions
En aquest sentit, el comitè organitzador anima tots aquells professors/-ores i historiadors/-ores de la ciència interessats en aquest àmbit a participar en la jornada i a presentar-hi, també, comunicacions. Cada persona inscrita podrà defensar fins a un màxim de dues comunicacions, sempre que una d’elles sigui compartida. L’experiència de les jornades anteriors ens ha dut a proposar les àrees temàtiques següents per a les comunicacions:
- La immersió de la història de la ciència a l’aula.
- L’acoblament de la història de la ciència en el currículum educatiu.
- La cultura material de la ciència en l’ensenyament.
- Les TIC en la incorporació de la història de la ciència a l’ensenyament.
- La història de la ciència en la formació del professorat.
- Sessió temàtica: les relacions entre divulgació científica i ensenyament amb el rerefons de la història de la ciència (Àngela Garcia-Lladó i Laura Valls, coord.).
PROGRAMA (Descarregar pdf)
A continuació de la sessió inaugural es presentaran les comunicacions, amb els seus debats corresponents. Durant el desenvolupament de la jornada es durà a terme el lliurament del XIII Premi Antoni Quintana Marí per a treballs de recerca de batxillerat.
La conferència convidada d’aquesta jornada «Modos de racionalidad en la historia de la ciencia para la enseñanza de las ciencias» serà a càrrec d’Agustín Adúriz Bravo, investigador del Centre de Formació i Investigació en Ensenyament de les Ciències de la Facultat de Ciències Exactes i Naturals de la Universitat de Buenos Aires (Argentina).
Terminis i dates importants
De l’1 de setembre al 16 de novembre de 2015: inscripció a la jornada. Cal enviar un titol i un resum de la proposta de comunicacio en el moment de fer la inscripció.
30 de setembre de 2015: recepció de resums de propostes de comunicacions.
14 d’octubre de 2015: confirmació de les comunicacions acceptades.
Lloc de celebració de la jornada
20 novembre de 2015
Institut d’Estudis Catalans (C. del Carme, 47, 08001 Barcelona)
21 novembre de 2015
Residència d’Investigadors (C. de l’Hospital, 64, 08001 Barcelona)
Inscripcions
La inscripció es farà per mitjà del següent formulari en línia operatiu durant el període d’inscripció de l’1 de setembre al 16 de novembre.
La inscripció inclou el dret a obtenir el llibre de resums de les comunicacions, assistir a la jornada i, posteriorment, rebre les actes corresponents.
La quota d’inscripció general és de 22 €; i la reduïda, d’11 €, per als socis de la SCHCT o altres filials de l’IEC. El pagament es podrà fer per transferència bancària o amb targeta VISA, d’acord amb les indicacions que us oferirà el mateix formulari d’inscripció. Si voleu aprofitar l’oportunitat de fer-vos soci de la SCHCT ho podeu fer per mitjà de l’enllaç Inscripcions_SCHCT del web http://schct.iec.cat, on trobareu més informació.
Aquesta activitat està inclosa en el Pla de formació permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Si voleu la certificació d’assistència XTEC de 10 hores reconeguda pel Departament d’Ensenyament cal que també us inscriviu via l’ICE de la UPC en el següent enllaç: http://gcice.upc.edu/fitxa_cursos.asp?id=53599&np=1.
Beques
La Societat ofereix beques d’inscripció i de viatge adreçades a estudiants i llicenciats en atur, així com a altres persones que demostrin necessitar-les.
Podeu sol·licitar-la en fer la inscripció, al mateix formulari, que us demanarà un escrit que en justifiqui els motius i especifiqui, si correspon, el centre on figureu com a alumnes.
Per a més informació adreceu-vos a schct@iec.cat