Premi Antoni Quintana i Marí
La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), amb l’objectiu de despertar l’interès per l’estudi i la recerca de la història de la ciència i de la tècnica entre els estudiants d’ensenyament secundari, convoca el Premi Antoni Quintana i Marí amb les bases:
- Hi poden participar tots els alumnes dels centres d’ensenyament secundari obligatori i postobligatori (batxillerat i cicles formatius) dels Països Catalans. Els originals han d’ésser inèdits i redactats en català.
- Les obres que optin al premi han de ser fruit del treball de recerca individual o col·lectiva, tutelada, que els estudiants duen a terme com a part del seu currículum.
- Els treballs han de versar sobre aspectes de la història de la ciència, de la medicina i de la tècnica en qualsevol dels seus àmbits temàtics, cronològics i geogràfics.
- El format i l’extensió dels treballs són lliures.
- Els treballs els presentaran els centres d’ensenyament i els autors han de restar en l’anonimat, que es garantirà de la manera següent: a la primera pàgina de cada exemplar només apareixerà el títol de l’obra, el nom del premi i el número de la convocatòria.
- El destinatari del premi en metàl·lic serà l’estudiant autor del treball guanyador. En el cas que es premiï algun treball col·lectiu, el valor del premi es repartirà a parts iguals entre els components de l’equip. Els tutors dels treballs guanyadors rebran un certificat de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.
- Els membres del jurat seran socis de la SCHCT designats pel Consell Directiu i s’establiran dues categories, secundària obligatòria i postobligatòria.
GUANYADORS DE LES EDICIONS ANTERIORS:
I Premi: Jaume Climent i Soler, «La lluita contra la malària i la inacabada ruta de la quina»
II Premi: Ares Sobrevia i Ávila, «La recepte de Van Helmont i el coll de cigne de Pasteur»
III Premi: Irene Ribera, «Estudi d’un herbari del segle xix fet al Seminari de Vic (1842-1879)»
IV Premi: Miryam Fernández, Lydia Nicolàs, Carlos Randino i Melani Roca, «L’evolució històrica del test de Marsh, Orfila, Arsènic i Criminologia»
V Premi: Carles Blanch i Pujol, «El metre: la revolució de les mesures de longitud»
VI Premi: Maria Griñó Colom i Albert Boneta Mitjana, «El Segle de la llum, mig Pallars a les fosques (les minicentrals hi-dràuliques del Pallars Sobirà, un procés atípic d’electrificació)»
VII Premi: Marina Aliaga Vicente i Mireia Plaza Verdú, «Els aeròstat de Manuel Beltran. La història i els coneixements cientificotècnics d’uns enlairaments de 1784»
VIII Premi: Enric Garriga Tomàs, «Els primers llums del Delta»
IX Premi: Eloi Creus i Sabater, «W. Heinsenberg i l’era atòmica»
X Premi: Júlia Ontiñon Benguerel, «Charles Darwin: Ciència i Religió»
XI Premi: Arnau Plans Vilardaga, «La fàbrica de carburs de Berga»
XII Premi: Marc Solé Olivé, «Martí Franquès i l’experiment de l’aire realitzat»
XIII Premi: Mar Bosch Arís, «Els receptaris farmacèutics: què en queda avui?»
XIV Premi: Enric Prats Bacardit, «Estudi d’un Còdex Medicinal del segle XVIII»
XV Premi: Amina El Asri Zigaf, «Algunes aportacions dels àrabs a la matemàtica»
XVI Premi: Marc Piquer i Méndez , «Zero, la joia que vingué d’Orient»
XVII Premi: desert
XVIII Premi: secundària obligatòria a Laura Calavia Zellingger, Sabrina Caserta Pintos i Yasmina Bengarda Lakbir, «Elemental, benvolgut Watson! Literatura policiaca i Ciència». Secundària post obligatòria a Artur Farriols Raimí, «Francesc Terrades i Pla (1873-1963)»
XIX Premi: desert
XX Premi:
Categoria secundària obligatòria desert.
Categoria secundària post obligatòria a Marina Fernández Vilaseca, «γεωμετρια (geo-metria) Mesurant la Terra des de Palafrugell i els seus voltants». A secundària post obligatòria un accèssit a Gemma Paris Tarriel, «Kryptos: Un recorregut històric per la criptografia».
XXI Premi:
Categoria de secundària obligatòria: «La tercera expedició. La mesura del meridià» dels autors (4): Marc Bisquert Fígols, Laura Pasqual Palencia, José David Romero i Joana Segarra Martínez.
Categoria de secundària post obligatòria: «Trementinaires. Unes dones avançades al seu temps» de l’autora Judit Pou Molas.