Quatre noves «Cròniques de ciència»

produïdes per la SCHCT,

donen a conèixer la cultura material de la ciència en format audiovisual

«Cròniques de ciència» és un projecte de comunicació audiovisual de la cultura material de la ciència de la SCHCT, Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.
Les noves «cròniques» narren històries sobre les «venus anatòmiques», el «fòrceps i l’art del part,» un «observatori astronòmic» a la ciutat i les «deixalles colgades» a Montjuïc i al Garraf.

A través dels objectes i dels espais, podem donar a conèixer històries sobre la ciència, la tecnologia, la medicina i ambientals? Aquesta és la motivació de la SCHCT, sota la iniciativa i direcció d’Alfons Zarzoso, a l’impulsar aquest projecte de comunicació audiovisual que fixa la mirada en l’ús de la cultura material per explicar històries basades en la recerca històrica actual en aquests camps. La intenció és posar en context objectes, espais i actors que formen part de la història de la ciència, a través de les paraules d’especialistes i del material gràfic i la documentació, alhora que es plantegen dubtes i reflexions.

La iniciativa va arrencar l’any 2018 amb la producció d’un parell de vídeos centrats, el primer, en l’espai de la presó, coordinat per Òscar Montero i, el segon, en l’exposició sobre tòxics invisibles, coordinat per José Ramon Bertomeu. Els podeu recuperar en aquest enllaç.
En la nova edició, Laura Valls ha coordinat la producció dels quatre nous episodis de la sèrie «Cròniques de ciència» amb la voluntat de seguir mostrant la diversitat de temàtiques, objectes i períodes de recerca –com són, en aquest cas, una escultura anatòmica, un instrument mèdic, un edifici científic i un paisatge de residus-, tot intentant donar una major coherència al conjunt. Els vídeos tenen una durada d’uns vuit o deu minuts, la qual cosa permet presentar els principals aspectes que envolten els «objectes» a tota mena de públic, amb una mínima profunditat.

Els especialistes que hi han col·laborat són: Alfons Zarzoso per a la «Venus anatòmica;» Sara Fajula Colom per a la càpsula dedicada al «Fòrceps i l’art del part;» Carles Puig Pla en la història sobre «L’Observatori Fabra;» i Judit Gil Farrero en el relat «De Montjuïc al Garraf: deixalles colgades.» Es donaran a conèixer setmanalment durant el proper mes de maig.

Es tracta d’una eina que ha de permetre transmetre coneixement, a partir de fils narratius basats en un objecte, un espai, una pràctica, uns actors, uns públics o un concepte científic. L’objectiu és partir de la recerca local per tal d’explicar processos de caràcter general. Finalment, el públic destinatari d’aquest material, així com els seus usos, està relacionat tant amb els estudiants o professionals en història, didàctica o comunicació de la ciència, com també en qualsevol persona interessada, des de l’estudiant d’ESO a l’universitari o bé el professorat de qualsevol cicle.

Més informació