En temps de Covid-19

Aquests moments de caos i desconcert són també una oportunitat per a la reflexió. Des del confinament, el drama humà al qual assistim ens omple de dubtes i preguntes. En aquesta crisi humanitària, de proporcions sempre lamentables i on el futur sembla el protagonista, no podem deixar de banda el passat. La història i la memòria ens poden ajudar a comprendre l’excepcionalitat del nostre present. Posar context i racionalitat històrica, explicar les causes, analitzar altres sotragades epidèmiques, ens ajuda a plantejar i orientar els condicionants sociopolítics, culturals i vitals del nostre futur. És per això que hem creat aquest canal de comunicació, perquè disposem de la recerca històrica i dels historiadors que ens poden oferir les seves paraules per tal de reflexionar i intentar comprendre, des de diferents punts de vista, la situació actual. Si voleu col·laborar, ens podeu escriure i plantejar la vostra proposta a: schct.entempsdecovid19@gmail.com

Les informacions contingudes en aquestes entrevistes representen els punts de vista de les persones entrevistades. No són expressió oficial de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Aquest projecte es porta a terme gràcies a un equip de treball format per:

Júlia Massó, Periodista-resident de la SCHCT; responsable de producció i edició, comunicació a mitjans i xarxes socials.

Sara Fajula, Arxivera del Col·legi de Metges de Barcelona; suport tècnic i difusió.

Josep Simon, Investigador Ramón y Cajal, Conservador del Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència, Institut interuniversitari López Piñero, Universitat de València; documentació i assessorament.

Alfons Zarzoso, Director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya; disseny, redacció i assessorament.


Projecció pública de les entrevistes “En temps de COVID-19”:

Historians’ perspectives on COVID-19 de la Universitat de Los Angeles (UCLA) – Una mirada històrica de la pandèmiaconferència de José Pardo-Tomás, 15 de febrer de 2021 – International Science Council-Covid 19 Global Science Portal (Member Unions and Associations) – Anatomías urbanas. Historia y patrimonio científico en la ciudad. “Somos sujetos del roce y del encuentro  – Ajuntament de Barcelona: Barcelona Ciència – Diari Ara: Com s’acaben les pandèmies? – Ministerio de Ciencia e Innovación-CSIC: Newsletter PTI Salud Global/Global Health COVID-19 – Diputació de Barcelona: Butlletí BCN Science Corner #25 – Núm. 25 (abril 2020) – Blog SEHM Epidemias y Salud Global – Revista RECERCAT – Revista Investigación y Ciencia